Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi ilk kez bir insana yerleştirildi

Paradromics adlı nöroteknoloji girişimi, bir insana beyin-bilgisayar arayüzü yerleştirmeyi başaran ilk şirket olduğunu duyurdu. Hastanın beynine sadece 20 dakika için yerleştirilen cihaz, güvenli bir şekilde çıkarıldı. Bu başarılı operasyon, insan beynine cihazların güvenle yerleştirilebileceğini kanıtladı.

Klinik denemeler devam ediyor

Kronik hastalıkları olan veya bazı yeteneklerini kaybetmiş insanların yaşam kalitelerini artırmak amacıyla beyne çip yerleştirme çalışmaları sürdürülüyor. Bu alandaki en önde gelen girişimlerden biri olan Neuralink daha önce başarılı sonuçlar elde etmişti.

Yaklaşık 10 yıl önce kurulan Paradromics, son operasyonun detaylarını paylaştı. Michigan Üniversitesi’nde epilepsi tedavisi gören bir hastaya uygulanan cerrahi işlemle beyne yerleştirilen cihaz, sinirsel aktiviteyi başarıyla kaydetti.

Paradromics, ilerleyen aylarda teknolojinin insan vücudunda uzun vadeli güvenliğini ve kullanımını araştırmak için bir klinik deney başlatmayı planlıyor.

Paradromics’un kurucusu ve CEO’su Matt Angle, CNBC’ye verdiği röportajda şunları dile getirdi: “Koyunlar üzerinde gerçekleştirdiğimiz denemeler, cihazımızın verimliliği ve dayanıklılığı konusunda en iyisi olduğunu kanıtladı. Şimdi insanlarla uyumunu da gösterdik. Bu oldukça heyecan verici ve gelecek klinik denememiz için heyecanlanmamıza neden oluyor.”

Related Posts

Renault Boreal sahneye çıkıyor: Türkiye’de üretilecek, 50 ülkeye ihraç edilecek

OYAK ve Renault iş birliği ile Renault Boreal’in, Bursa’daki Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda üretileceği açıklandı.

ASÜ ile Malezya arasında bilimsel iş birliği köprüsü kuruldu

AKSARAY / METİN KURT Aksaray Üniversitesi (ASÜ), uluslararası akademik iş birliklerine bir yenisini daha ekledi. ASÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İlker Camkerten ve Prof. Dr. Ramazan İlgün, 21-28 Haziran 2025 tarihleri arasında …

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Dünya şampiyonu özel sporcu Tuğba Tekin hayatını kaybetti

Alp disiplini kayakta 2013 ve 2017 yıllarında dünya şampiyonluğu bulunan özel sporcu Tuğba Tekin, 34 yaşında hayatını kaybetti.

Büyük umutlarla çıkan telefon Japonya’da yasaklandı

Akıllı telefon pazarında rekabet sadece teknolojiyle sınırlı değil; patent savaşları da bu mücadelenin en sert cephelerinden biri. Bu kez cephe Japonya, taraflarsa teknoloji devi Google ile Güney Koreli üretici Pantech. İki şirket arasında süregelen patent anlaşmazlığı, Google’ın Pixel 7 serisini Japonya’da satıştan çekmesine yol açtı.