Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi ilk kez bir insana yerleştirildi

Paradromics adlı nöroteknoloji girişimi, bir insana beyin-bilgisayar arayüzü yerleştirmeyi başaran ilk şirket olduğunu duyurdu. Hastanın beynine sadece 20 dakika için yerleştirilen cihaz, güvenli bir şekilde çıkarıldı. Bu başarılı operasyon, insan beynine cihazların güvenle yerleştirilebileceğini kanıtladı.

Klinik denemeler devam ediyor

Kronik hastalıkları olan veya bazı yeteneklerini kaybetmiş insanların yaşam kalitelerini artırmak amacıyla beyne çip yerleştirme çalışmaları sürdürülüyor. Bu alandaki en önde gelen girişimlerden biri olan Neuralink daha önce başarılı sonuçlar elde etmişti.

Yaklaşık 10 yıl önce kurulan Paradromics, son operasyonun detaylarını paylaştı. Michigan Üniversitesi’nde epilepsi tedavisi gören bir hastaya uygulanan cerrahi işlemle beyne yerleştirilen cihaz, sinirsel aktiviteyi başarıyla kaydetti.

Paradromics, ilerleyen aylarda teknolojinin insan vücudunda uzun vadeli güvenliğini ve kullanımını araştırmak için bir klinik deney başlatmayı planlıyor.

Paradromics’un kurucusu ve CEO’su Matt Angle, CNBC’ye verdiği röportajda şunları dile getirdi: “Koyunlar üzerinde gerçekleştirdiğimiz denemeler, cihazımızın verimliliği ve dayanıklılığı konusunda en iyisi olduğunu kanıtladı. Şimdi insanlarla uyumunu da gösterdik. Bu oldukça heyecan verici ve gelecek klinik denememiz için heyecanlanmamıza neden oluyor.”

Related Posts

Kitaplar değişecek, tek kelimelik Hata 300 yıllık fizik bilgisini karıştırdı: Newton yer çekimi yasası yanlış çevrilmiş

Virginia Tech Üniversitesi araştırmacıları, Isaac Newton’ın birinci hareket yasasının 300 yıldır yanlış çevrildiğini ve öğretildiğini keşfetti. 1729’daki İngilizce çeviride yapılan kritik hata, fizik biliminin temel anlayışını değiştiriyor.

Yapay zekayla yapılan video hayrete düşürdü: Sosyal medya fenomenleri tarih boyunca olsaydı ne olurdu?

Yapay zekanın gelişim süreci tüm hızıyla sürüyor. Her geçen gün hayatımıza yeni yapay zeka robotları girerken, güncel yapay zeka robotlarının yetenekleri görenleri hayrete düşürüyor. Ozan Sihay isimli bir içerik üreticisinin sosyal medyadan paylaştığı video dikkat çekti. Google’ın geliştirdiği Veo 3 ile yapılan video, “Ya Vloggerlar tarih boyunca olsaydı?” başlığıyla paylaşılırken, video içeriğinde tekerleğin icadı, piramitlerin yapılış anı, Alper Tunga’nın savaş alanındaki görüntüsü, Kral Arthur’un kılıcı kayadan çıkarması, Pompeı patlamadan önceki görüntüler ve Titanik’teki insanların son anları gibi görüntülere yer verildi. Türkçe konuşan karakterler izleyenleri şaşırtırken, Veo 3’ün daha ne kadar ileri gidebileceği merak konusu oldu. Söz konusu video kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Milyonlarca kullanıcısı olan iki iPhone modeli daha vintage listesine eklendi

Apple, iPhone 7 Plus ve iPhone 8 modellerini vintage listesine ayırdı. Bu cihazlarla ilgili sorun yaşandığında çözüm bulmak artık daha zor olacak.

TEKNOFEST ’e Eventex 2025’ten 4 uluslararası ödül

Dünyanın en prestijli etkinlik ödüllerinden biri olan Eventex Awards 2025’te, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attı. Dijital formatta gerçekleşen ve dünya genelinden binlerce başvurunun değerlendirildiği programda TEKNOFEST; teknoloji, festival ve açık alan etkinliği gibi kilit kategorilerde toplam 4 ödülün sahibi oldu.

5G zararlı mı? Bilimsel açıklama geldi

Alman bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre 5G teknolojisi zararlıdır savu çürütüldü.

Yapay zeka, lotoda asla seçmemeniz sayıları sıraladı!

Yapay zeka destekli analizler, piyangoda kazanma olasılığı aynı olsa da sayı seçiminde izlenen insan kalıplarının son derece belirleyici olabileceğini ortaya koydu.