TCMB yoğun gündeme hazırlanıyor: Merkez Bankaları mayısta ekonomiye yön cerecek

Küresel Ekonomide Merkez Bankaları Para Politikalarını Gündeme Alıyor

ABD’nin korumacı ticaret politikalarının küresel ekonomideki etkisi devam ederken, merkez bankaları son gelişmeler ışığında daha temkinli bir tutum sergiliyor.

Avrupa Birliği ekonomisindeki durgunluk endişeleri ve sanayi üretimindeki düşüş, merkez bankalarının karar alma sürecini zorlaştırıyor. Mayıs ayında Japonya, ABD, İngiltere, Güney Kore ve Avustralya gibi ülkelerin merkez bankalarının para politikaları takip edilecek.

Japonya Merkez Bankası Öncülük Ediyor

Japonya Merkez Bankası (BoJ), ücret artışları ve enflasyon baskısı sebebiyle sıkılaşma sürecinde önemli rol oynamıştı. Son toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyen banka, ekonomide toparlanma işaretleri gösterdi. BoJ’un mayıs ayında faiz oranlarını sabit tutacağı ve haziranda artırma yoluna gidebileceği öngörülüyor.

Fed’in Kararları Kritik Olacak

ABD Merkez Bankası (Fed) mayıs ayında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Haziran ayında ise faiz indirimi olasılığı bulunuyor. Yayımlanan Bej Kitap raporuna göre, gümrük vergileri nedeniyle ekonomik görünüm olumsuz etkilenmişti. Fed’in atacağı adımlar diğer merkez bankaları için de belirleyici olacak.

İngiltere Beklenen Faiz İndirimine Doğru

İngiltere Merkez Bankası (BoE) mayıs ayında faiz indirimine gitme ihtimali üzerinde duruyor. Enflasyonun beklentilerin altında kalması BoE’nin gevşeme politikasını güçlendiriyor. Son toplantıda faiz oranlarını sabit tutma kararı alan bankada çoğunluk, politikaların devamından yana görüş bildirdi.

Asya’dan Gelen Kararlar

Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore merkez bankalarının kararları da piyasaların odak noktasında. Avustralya Merkez Bankası’nın faiz indirimi yapması beklenirken, Yeni Zelanda’nın benzer bir adım atması öngörülüyor. Güney Kore Merkez Bankası ise henüz net bir açıklama yapmadı.

Dünya Genelindeki Merkez Bankaları ve TCMB Takvimi

Mayıs ayında İsveç, Norveç, Romanya, Macaristan, Polonya ve Çekya gibi ülkelerin merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise nisan ayında faiz artışı yapmıştı ve mayıs ayında bir toplantı gerçekleştirmeyecek. Ancak Başkan Fatih Karahan, Meclis’te sunum yapacak ve 22 Mayıs’ta yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu paylaşacak.

Related Posts

Fed’in faiz kararı öncesi istihdamda şok düşüş

New York borsası, beklenmeyen istihdam verisinin etkisiyle haftanın işlem gününe düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,09 azalarak 44.455,66 puana, S&P 500 yüzde 0,07 azalışla 6.193,88 puana ve Nasdaq yüzde 0,09 düşüşle 20.184,37 puana …

ABD’de özel sektör istihdamı haziranda 33 bin kişi azaldı

ABD’de özel sektör istihdamı, haziranda artış beklentilerinin aksine 33 bin kişi düştü. Ülkede özel sektör istihdamı, Mart 2023’ten bu yana ilk kez düşüş kaydetti

Türk deniz filosuna 14 milyon dolar yenileme teşviği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin 85 faal tersaneyle gemi siparişinde dünyada 9’uncu, tonajda 11’inci sırada olduğunu belirtti. 2024’te 1,91 milyar dolarlık gemi ve yat ihracatı gerçekleştirdiklerini de belirten Bakan Uraloğlu, “Hurda gemi teşvik programımız ile filomuzun yenilenmesini destekliyoruz. Bugüne kadar 14 milyon dolarlık teşvik sağladık ve teşvik miktarını artırmak için yeni düzenlemeler yapıyoruz.” dedi.

Gayrimenkul sektörünün önemli isimlerindendi: Fİ Yapı’nın iflası resmen açıklandı

Gayrimenkul sektörünün önemli şirketleri arasına giren Fİ Yapı’nın iflası resmen açıklandı. Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nin kararına şirketin itiraz edeceği belirtildi.

2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

MTV ödemeleri devam ediyor. 2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Peki, 2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

Avrupa Merkez Bankası stratejisini değiştirme kararı aldı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun sürekli artması ve düşmesine yönelik dalgalanmalara karşı stratejisini değiştirme kararı aldı. ECB, yeni stratejisinde enflasyon hedefine sadık kalarak çevikliğe odaklanacak.