Sosyalist Enternasyonal ve kültürel hegemonya

Türkiye’de Sol ve Kültürel Hegemonya Üzerine Yeniden Bir Değerlendirme

Türkiye’de sosyalist enternasyonal konuları tartışılırken, güncel politik hadiseler ön plandadır. Ancak, toplantıda aşırı sağ ve popülist trendler ile neo-liberal ekonomi politikaları gibi ana temalar da tartışılabilirdi. İstanbul merkezli toplantıda, enternasyonalin dünya siyasetine etki edecek vizyon ve politik etkiden uzak olduğu görülmektedir.

Sol ve sosyalist kesimlerin enternasyonalin rolüne yönelik eleştirileri yanı sıra, CHP’nin bu yapı içindeki etkisi de tartışmalıdır. CHP Türkiye’de ilerleme ve sol yerine statüko ve direniş üzerine politika yürütmüştür.

Toplantıda en fazla gündeme gelen konulardan biri kültür politikalarıdır. Solun kültürel hegemonyasının sorgulanması, sağ ile sol arasındaki çizginin belirsizliğini ortaya koymaktadır.

TÜRKİYE’DE KÜLTÜREL HEGEMONYA

Türkiye’de solun kültürel hegemonyası sorgulanmaktadır. Solun, Gramsci’nin tanımında belirttiği gibi, kültürel hegemonya tesis edemediği düşünülmektedir.

Eski ideolojiler üzerine inşa edilen kültürel politikalar, geniş kitlelere ulaşamamıştır. Solun devlet üzerindeki etkisi, istenilen “normal” kültürü oluşturamamıştır.

Solun, kültürel hegemonya oluşturmada başarısız olduğu düşünülmektedir. Kültürel hegemonya, rıza üzerine kuruludur ve rıza olmadan bir hegemonyadan bahsedilemez.

RETORİĞİN ŞEHVETİ

Günümüzde, solun kültür üzerindeki üstünlüğü sorgulanmaktadır. Solun tek silahının kültür olduğu düşünülse de, sağın güç araçlarının da dikkate alınması gerekmektedir.

Sosyalist enternasyonale katılan aktörlerin dünya siyasetini anlama yeteneksizlikleri, özcü tartışmalara neden olmaktadır. Bu tartışmalar genel olarak politik gerçekliği karşılayamamaktadır.

Related Posts

Merkez Bankası rezervleri 56 milyar dolarlık kaybın 16’sını geri kazandı

19-24 Mart arasında büyük kayıp yaşayan TCMB rezervleri üst üste beş haftadır kayıplarını geri kazanıyor. Net rezervlerde mart ayındaki devasa kaybın 16 milyar doları geri alındı, net pozisyon pozitif bölgeye geçti.

Danıştay kararı açıklandı: Yemek kartlarında yeni dönem!

Danıştay yemek kartlarıyla ilgili tartışmalara son noktayı koyan karar açıklandı. Yeni düzenleme kullanıcıları yakından ilgilendiriyor. İşte ayrıntılar…

Çifte zam geliyor: Akaryakıt fiyatları tekrar değişiyor, tarih belli oldu

Türkiye genelinde milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiren akaryakıt fiyatlarında yeni gelişme yaşandı. Brent petrol fiyatlarındaki yükseliş ve uluslararası piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle benzin ve motorin fiyatlarına çifte zam kararı alındı.

TESK Genel Başkanı Palandöken: Kırsala pozitif ayrımcılık şart

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “‘Köye dönüş'” projelerinde uygulanan yaş sınırının kaldırılması gerektiğini belirterek, “‘Bugün büyükşehirde 2-3 aylık kira, kırsalda bir yıllık gelire eşit hale geldi. İnsanlar …

Trump-Musk gerilimi Tesla hisselerini vurdu: Yüzde 15’ten fazla düştü

ABD Başkanı Donald Trump ile Tesla Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk arasında vergi indirimi tasarısı nedeniyle yaşanan gerilimin hız kazanmasıyla Tesla’nın hisseleri yüzde 10’in üzerinde değer kaybetti.

Kurban Bayramı öncesi Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Rekor cezalar!

Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumak ve piyasada istikrarı sağlamak amacıyla 2025 yılının ilk beş ayında denetimlerini yoğunlaştırdı. Kurban Bayramı öncesinde artan tüketici harcamaları dikkate alınarak yapılan sıkı …