Keneyi çıplak elle çıkarttı: Kabusu yaşadı!

İstanbul’dan Sivas’a Cenazeye Giden Genç Kene Isırığıyla Hastalandı

17 yaşındaki Eyüp Can Karapınar, Sivas’a cenazeye gitmek için yola çıktı. Ancak burada bir kene tarafından ısırıldı. İstanbul’a döndükten sonra kusma, yüksek ateş ve halsizlik gibi belirtilerle hastaneye başvurdu. Genç, yapılan testler sonucunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi teşhisi alarak yoğun bir tedavi sürecine girdi. Bu süreçte çıplak elle keneyi çıkaran dedesi ise hastalığa yakalanmadı ve atlattı. Eyüp Can, zorlu bir süreç yaşadıktan sonra sağlığına kavuştu.

Cenaze Ziyareti Kâbusa Dönüştü

İstanbul’un Esenyurt ilçesinde yaşayan Eyüp Can, Sivas’taki cenaze sonrası kuzenleriyle hayvan otlatırken ayaklarından bir kene ısırmasıyla karşılaştı. Kenenin dedesi tarafından çıplak elle çıkarılmasından sonra genç bir süre belirti göstermemesine rağmen İstanbul’a döndüğünde şiddetli ateş, kusma ve halsizlik yaşadı.

Kırım Kongo Teşhisiyle Tedaviye Alındı

SBÜ Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan testler sonucunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi teşhisi konulan genç, izolasyon altına alınarak özel tedavi sürecine alındı. Tedavi sürecinde zorlu aşamalar yaşayan Eyüp Can, 14 günlük bir takibin ardından sağlığına kavuşarak taburcu edildi.

“Her Şey Sıfırdan Başladı”

Tedavisi sonrası yaşadıklarını anlatan Eyüp Can, “Ayağımdan ısırıldığını banyoya girerken fark ettim. Dedem çıkardı. İstanbul’a döndükten sonra sabah kusmaya başladım, ateşim 41-42 dereceye çıktı. Sağlık ekibi hemen müdahale etti. Herkes umudunu kaybetmemeli. Şu an her şeyi yeniden başlamış gibi hissediyorum” dedi.

“Hastayı Kaybetme İhtimalimiz Vardı”

Tedavinin başındaki Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Burcu Bursal ise, “Hasta yüksek risk taşıyordu, komplikasyonlar yaşadı. Zorlu bir süreçten geçtik ama şanslıydık. Tedaviye erken başladık, izolasyon ve özverili çalışma sonucunda hastayı kurtardık” ifadelerini kullandı. Dr. Bursal, kenelerin çıplak elle çıkarılmaması gerektiğini vurgulayarak hastalık riskine dikkat çekti.

“Dede ve Torun Hastalığı Atlattı”

Kenenin çıkarılmasında yardımcı olan dede de kontrol altında tutuldu. Dede herhangi bir belirti göstermezken, her iki kişi de hastalığı atlattı. Karapınar ailesi, yaşanan süreci “Allah kimseye göstermesin, yoğun bakım süreci yaşadık” şeklinde özetledi.

“Kene İçin Sağlık Kuruluşuna Başvurun”

Dr. Bursal, keneye karşı alınması gereken önlemleri anlatırken, “Keneyi çıplak elle çıkarmak risklidir. Eldiven ya da poşet kullanılmalı, sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Açık renk kıyafetler tercih edilmelidir, pantolon çorap içine sokularak vücut kontrol edilmelidir. Kene ısırığı sonrası ateş, baş ağrısı ve halsizlik belirtileri önemsenmelidir” dedi.

Related Posts

Aile hekimliğinde yeni dönem başlıyor

Yeni yasayla birlikte aile hekimliği uzmanlık sürecinde dikkat çeken değişiklikler geliyor. Sahadaki aile hekimi sayısını artırmayı hedefleyen düzenleme Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.