ASÜ ile Malezya arasında bilimsel iş birliği köprüsü kuruldu

Aksaray Üniversitesi Ve Malezya Teknoloji Üniversitesi Arasında Yeni Bilimsel İş Birliği

Aksaray/ Metin Kurt

Aksaray Üniversitesi (ASÜ), uluslararası akademik iş birlikleri konusunda yeni bir adım atarak Malezya Teknoloji Üniversitesi’ne (UTM) ziyaret gerçekleştirdi. ASÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İlker Camkerten ve Prof. Dr. Ramazan İlgün, 21-28 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleştirdikleri ziyarette Türkiye ve Malezya arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliğini güçlendirmeyi amaçladı.

Ziyaret sırasında, veteriner bilimlerinden yapay zekaya kadar geniş bir yelpazede önemli konular ele alındı. “Tek Sağlık”, halk sağlığı, mikrobiyota ve veteriner hekimlik alanlarında uluslararası seminerler düzenlendi ve büyük ilgi gördü.

Prof. Dr. İlker Camkerten’in “Akademiden Ticarileşmeye Bebek Adımları” başlıklı sunumu ise bilimsel çalışmaların sanayiyle nasıl entegre edilebileceğine dair ilginç örnekler içeriyordu. Bu sunum, UTM’de gerçekleşen CEO Konuşma Serisi’nde geniş katılımla sunuldu.

Ziyaretin en önemli ayağını UTM üst yönetimiyle yapılan stratejik toplantılar oluşturdu. Veteriner bilimleri, biyoteknoloji, tarım teknolojisi, biyolojik ürün geliştirme ve yapay zekâ gibi öncelikli alanlarda ortak araştırma projeleri yürütme, öğrenci ve akademisyen değişimi ile uluslararası hibe programlarına ortak başvurular yapma konuları ele alındı.

Bu girişim, sadece iki üniversite arasındaki değil, aynı zamanda Türkiye ile Malezya arasındaki bilimsel diyaloğun gelişmesine katkı sağlayacak. ASÜ’nün attığı bu adım, küresel bilim diplomasisine önemli bir katkı olarak değerlendiriliyor.

ASÜ Rektörlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Uluslararasılaşma vizyonumuz doğrultusunda atılan bu adım, üniversitemizin akademik gücünü küresel ölçekte daha görünür kılacaktır” denildi.

Related Posts

İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Dünyanın insan beyin hücreleriyle çalışan ilk ticari hibrit bilgisayarı kiralanmak üzere. Tıpta çığır açması beklenen bu biyolojik makine, İngiltere’de bir laboratuvarda geliştirildi ve daha önce “DishBrain” adıyla tanıtılan Pong oynayan prototipin üzerine inşa edildi.

Güneş ışığından elektriğe öncü proje! Otoyollar elektrik üretiyor

Normandiya bölgesindeki Tourouvre-au-Perche kasabasında hayata geçirilen dünyanın ilk güneş enerjili otoyolu, 2880 adet güneş paneliyle donatılmış 1 kilometrelik bir yol olarak dikkat çekti. Bu yenilikçi proje, hem çevre dostu enerji üretimini …

Dünya şampiyonu özel sporcu Tuğba Tekin hayatını kaybetti

Alp disiplini kayakta 2013 ve 2017 yıllarında dünya şampiyonluğu bulunan özel sporcu Tuğba Tekin, 34 yaşında hayatını kaybetti.

Büyük umutlarla çıkan telefon Japonya’da yasaklandı

Akıllı telefon pazarında rekabet sadece teknolojiyle sınırlı değil; patent savaşları da bu mücadelenin en sert cephelerinden biri. Bu kez cephe Japonya, taraflarsa teknoloji devi Google ile Güney Koreli üretici Pantech. İki şirket arasında süregelen patent anlaşmazlığı, Google’ın Pixel 7 serisini Japonya’da satıştan çekmesine yol açtı.

Kredi kartının ön yüzündeki 16 rakam bu anlama geliyormuş

Kredi kartlarının ön yüzünde yer alan 16 haneli sayı rastgele değil, her rakamın belirli bir anlamı var. Bankalararası tanımlamalardan güvenlik kodlarına kadar uzanan bu sayı dizisinin şifrelerini çözüyoruz.

Samsung, Apple’ın yolundan gidiyor

Samsung, 2026 yılından itibaren bazı özellikleri ücretli olarak sunmaya başlayacak. Bunun başında belirli sağlık verileri ve özellikleri var.