CEO maaşları 56 kat arttı

Global CEO Maaşlarındaki Artış Çalışanların Ücretlerinden Çok Daha Fazla

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam’ın yaptığı araştırmaya göre, 2024 yılında ortalama küresel CEO maaşı 4.3 milyon dolara yükselerek 2019’daki seviyeden yüzde 50 fazla oldu. Aynı dönemde ise çalışan ücretlerinde yalnızca yüzde 0.9 artış yaşandı.

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı kapsamında yayınlanan verilere göre, 2024 yılında 35 ülkede faaliyet gösteren yaklaşık 2.000 şirkette, CEO’lara 1 milyon dolardan fazla ödeme yapılıyor. Bu ödemeler, ikramiye ve hisse senedi opsiyonlarını da içeriyor.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 2024 yılında reel ücretlerde yüzde 2.7 artış yaşandığını belirtirken, birçok işçinin ücretlerinin aynı kaldığını gösteriyor. Örneğin Fransa, Güney Afrika ve İspanya’da reel ücret artışı yalnızca yüzde 0.6 oldu. Ücret eşitsizliği küresel olarak azalsa da, en yoksul yüzde 40’lık kesimin gelir payı en zengin yüzde 10’luk kesimininkinin 3.4 katı kadar fazla.

Oxfam International İcra Direktörü Amitabh Behar, “Her yıl aynı tabloyu görüyoruz: CEO maaşları hızla artarken işçi maaşlarında çok az değişiklik var,” dedi. Behar, “Bu sistemde bir aksaklık yok, tamamen planlandığı gibi çalışıyor. Milyonlarca insan geçim sıkıntısı çekerken servet sürekli zenginlere akıyor” şeklinde konuştu.

Milyarderler Zenginleşmeye Devam Ediyor

Oxfam’ın analizine göre, milyarderler geçtiğimiz yılda ortalama 206 milyar dolar kazandı. Bu, saatte 23.500 dolara denk gelirken, küresel ortalamadan (21.000 dolar) daha fazla. Cinsiyete dayalı ücret farkı verilerini paylaşan şirketler arasında 2022 ve 2023 yılları arasında ortalama fark yüzde 27’den yüzde 22’ye düştü.

Ayrıca, CEO’larının cinsiyetini bildiren şirketler arasında kadın CEO’nun olduğu şirketlerin oranı yüzde 7’den az. Oxfam’ın analizine göre, 10 milyon dolar geliri aşan şirketlerin sadece küçük bir kısmı kadın CEO’ya sahip.

Related Posts

Yurt dışından gelen talep arttı, Türk şirketler harekete geçti

Türkiye’de hizmet veren gıda firmaları, son yıllarda ihracatta yaşanan talebin ardından lavaş (tortilla) ekmek üretimine ağırlık verdi. Geçtiğimiz yıl 107 milyon dolarlık lavaş ihracatı gerçekleştirilirken, Türkiye özellikle Orta Doğu, Avrupa ve ABD pazarına en fazla ürün gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sektördeki karlılık oranı, ünlü un firmalarının da lavaş üretimine yönelmesine neden oldu.

Gençlerin tercihi çevreci arabalar

TEB Cetelem, Cetelem Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan “Otomobil: Sonsuz bir gençlik kaynağı mı?” başlıklı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Endonezya’da 1997’den beri en düşük işsizlik oranı

Endonezya’da 2025 yılının mart çeyreğinde işsizlik oranı yüzde 4,76’ya gerileyerek son 28 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Bu oran, 2024’ün aynı döneminde yüzde 4,82 olarak kaydedilmişti. Böylelikle ülke, 1997’den bu yana en düşük işsizlik oranını …

Kaçırmaya çalıştığı eski karısı direnince sokak ortasında katletti: Yürek yakan yardım çığlığı kameraya yansıdı

İstanbul’un Şişli ilçesinde yaşanan korkunç olayda, 34 yaşındaki Bahar Aksu, eski eşi tarafından sokak ortasında saldırıya uğradı. Genç kadını zorla araca bindirmeye çalışan eski koca, yanındaki üç kişiyle birlikte Bahar Aksu’yu kaçırmak istedi. Direnen Aksu, çığlık atarak çevredekilerden yardım talep etti. Kaçırma girişimi başarısız olunca, eski eşi Bahar Aksu’yu herkesin gözü önünde öldürdü. Olay sonrası çevredeki vatandaşlar büyük panik yaşarken, cinayet anı hem bir vatandaşın cep telefonu kamerasına hem de bölgedeki güvenlik kameralarına yansıdı. Emniyet güçleri olayın ardından harekete geçerek, cinayet zanlısı dahil üç şüpheliyi gözaltına aldı.

Bakan Şimşek, TÜİK verilerini değerlendirdi: ‘Mucize bekleyenler olabilir…”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranlarına ilişkin ”Bu sene enflasyonun, Merkez Bankamızın hedef tahmini olan yüzde 19-29 aralığında kalması ihtimalini oldukça yüksek görüyoruz” açıklamasını yaptı.

Yurttaşlardan TÜİK’e tepki: ‘Hiçbir zaman doğruyu açıklamadı, hep yalan söylüyor’

TÜİK nisan ayı enflasyonunu aylık yüzde 3, yıllık ise yüzde 37,86 olarak açıklamasına vatandaşlar tepki gösterdi. Osmaniye’de bir vatandaş, “TÜİK yalan söylüyor, yüzde yüzü geçti. Vallahi inanmıyorum, billahi inanmıyorum, dedi. Başka bir vatandaş ise “Ürünleri düşük gösteriyor. Domates 45-50 lira kilosu toptan. Eriğin yanına yaklaşılmıyor. Çilek, muz hepsi arttı” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir