Aile hekimliğinde yeni dönem başlıyor

Sözleşmeli Aile Hekimleri Uzmanlık Eğitimine Merkezi Yerleştirme Olmadan Girebilecek!

Yeni düzenlemeye göre, sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapan sağlık çalışanları, belirli şartları taşıdıklarında merkezi yerleştirme olmaksızın uzmanlık eğitimi alma hakkına sahip olacaklar. Bu düzenleme ile amaç, saha aile hekimliği uzmanlarının sayısını artırmak ve sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmektir.

Uzmanlık Eğitimi Koşulları

1 Ocak 2025 tarihine kadar sözleşmeli aile hekimi olarak görev yapmakta olanlar, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçları ve Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun belirlediği esaslara uygun olarak aile hekimliği uzmanlık eğitimine başlayabilecekler. Bu süreçte merkezi yerleştirme şartı aranmayacak.

Eğitim süresi genellikle uzaktan veya yarı zamanlı olarak en az 6 yıl olacak. Ancak, en az 5 yıl aile hekimi olarak çalışmış olanlar için bu süre en az 4 yıla kadar indirilebilecek.

Eğitim Koşulları

Sözleşmeli aile hekimleri uzmanlık eğitimi alırken, döner sermaye ek ödemelerinden sadece motivasyon artırıcı ödemeler dışında herhangi bir ek kazanç elde edemeyeceklerdir. Bu düzenleme sayesinde adil ücretlendirme sisteminin korunması amaçlanmaktadır.

Sağlık Meslek Liselerinde Unvan Değişikliği

Yasayla birlikte, sağlık meslek liselerinde bazı unvanlar değişiyor. “Hemşire yardımcısı” ve “ebe yardımcısı” unvanları kaldırılarak, bu öğrencilerin mezuniyet sonrası statüleri “sağlık bakım teknisyeni” çatısı altında birleştirilecek. Ayrıca “diş protez teknisyeni” unvanı altında yeni programlar da belirlenecek.

Related Posts

Keneyi çıplak elle çıkarttı: Kabusu yaşadı!

Cenaze için gittiği Sivas’ta keneye maruz kalan 17 yaşındaki Eyüp Can Karapınar, İstanbul’a döndükten sonra Kırım Kongo Kanamalı Ateşi teşhisiyle yoğun bakımda tedavi altına alındı. Zorlu süreci atlatan genç, “Her şey sıfırdan başlamış gibi” derken, uzmanlar çıplak elle kene çıkarılmaması konusunda uyardı.

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?

Buz da besin zehirlenmesi olur mu ?  Yaz aylarında soğuk içecek tüketiminin arttığını belirten uzmanlar, içeceklere konulan buzların besin zehirlenmesine neden olabileceğini söylüyor.

Gençlik masalları ve gerçekler: Hangisi sizi yaşlandırıyor?

Uzun yaşamın sırrı genlerde mi saklı, alışkanlıklarda mı? Kolajen, detoks, antioksidanlar Bilim ne diyor, pazarlama ne satıyor? Geroprotektif moleküllerden genetik testlere, anti-aging kürlerinden biyolojik yaş hesaplarına kadar tüm gençlik vaatlerini bilimsel süzgeçten geçirdik.

Hiç Sigara İçmeyenler Arasında Akciğer Kanseri Teşhisleri Artıyor

Sigara ve akciğer kanseri ilişkisi hakkındaki haberlere bir yenisi eklendi. 

Hap mı, bitki mi? Ne işe yarıyor, ne zararlı?

Uykusuzluğa karşı çare olarak görülen her ürün güvenli değildir. İlaçlar, çaylar, takviyeler…
Peki hangisi gerçekten işe yarıyor? 50 yaş üstünde uyku destek ürünleri bilinçsizce kullanılıyor. Oysa bazıları sabah sersemliği, düşme riski ve bağımlılık yapabilir.

Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli

Sıcak havalarda özellikle güneşin en tepede olduğu saatlerde dışarıda kalmaktan kaçınılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Veysel Kıdır, “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz. Fazla meyve tüketimi kan şekerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir” dedi.