5G zararlı mı? Bilimsel açıklama geldi

5G Teknolojisi ve Sağlık: Yapılan Araştırma Sonuçlarına Göre İddialar Çürütüldü

Baz istasyonları ve kablosuz iletişimle ilgili komplo teorileri yıllardır var olmasına rağmen, günümüzde bu tür iddiaların yaygınlaşmasıyla birlikte ciddiye alınmaya başlandı. Özellikle 5G teknolojisinin piyasaya sürüldüğü dönemde, bu teknolojiyle ilgili çeşitli komplo teorileri ortaya atıldı. Ancak Almanya’daki Constructor University araştırmacılarının yaptığı yeni bir çalışma, bu iddiaları çürüttü.

İNSAN HÜCRELERİ ÜZERİNDE YAPILAN TESTLER

5G ağları belirli frekans aralıklarında çalışır ve baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik alanlar insan sağlığına zarar verip vermediği merak konusuydu. Yapılan araştırmalar sonucunda, 5G teknolojisinin insan hücrelerine zarar vermediği kanıtlandı. Araştırmacılar, 27 ve 40.5 GHz frekanslarında insan derisi hücrelerini farklı süreler boyunca elektromanyetik dalgalara maruz bıraktılar ve genetik yapılarının incelenmesini sağladılar. Elde edilen sonuçlar, 5G frekanslarının hücrelerde herhangi bir olumsuz etkiye neden olmadığını gösterdi.

GENETİK YAPIDA DEĞİŞİKLİK GÖRÜLMEDİ

Araştırmanın en çarpıcı bulgularından biri, 5G frekanslarının insan hücrelerinin genetik yapısında herhangi bir değişikliğe yol açmadığıydı. Yapılan testlerde önerilen sınırların 10 katı şiddetinde elektromanyetik dalgaların kullanılmasına rağmen, hücrelerin gen ifadesi veya DNA metilasyonunda herhangi bir değişiklik tespit edilmedi.

Araştırma sonuçları, 5G teknolojisinin sağlık üzerinde herhangi bir zararlı etkisinin olmadığını net bir şekilde ortaya koydu. Bu bulgular, 5G’ye dair endişeleri giderirken, sağlık açısından bu teknolojinin güvenli olduğunu kanıtlamış oldu.

Related Posts

Kitaplar değişecek, tek kelimelik Hata 300 yıllık fizik bilgisini karıştırdı: Newton yer çekimi yasası yanlış çevrilmiş

Virginia Tech Üniversitesi araştırmacıları, Isaac Newton’ın birinci hareket yasasının 300 yıldır yanlış çevrildiğini ve öğretildiğini keşfetti. 1729’daki İngilizce çeviride yapılan kritik hata, fizik biliminin temel anlayışını değiştiriyor.

Yapay zekayla yapılan video hayrete düşürdü: Sosyal medya fenomenleri tarih boyunca olsaydı ne olurdu?

Yapay zekanın gelişim süreci tüm hızıyla sürüyor. Her geçen gün hayatımıza yeni yapay zeka robotları girerken, güncel yapay zeka robotlarının yetenekleri görenleri hayrete düşürüyor. Ozan Sihay isimli bir içerik üreticisinin sosyal medyadan paylaştığı video dikkat çekti. Google’ın geliştirdiği Veo 3 ile yapılan video, “Ya Vloggerlar tarih boyunca olsaydı?” başlığıyla paylaşılırken, video içeriğinde tekerleğin icadı, piramitlerin yapılış anı, Alper Tunga’nın savaş alanındaki görüntüsü, Kral Arthur’un kılıcı kayadan çıkarması, Pompeı patlamadan önceki görüntüler ve Titanik’teki insanların son anları gibi görüntülere yer verildi. Türkçe konuşan karakterler izleyenleri şaşırtırken, Veo 3’ün daha ne kadar ileri gidebileceği merak konusu oldu. Söz konusu video kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi ilk kez bir insana yerleştirildi

Nöroteknoloji geliştikçe şirketlerin sunduğu teknolojiler de çeşitleniyor. Paradromics tarafından geliştirilen beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi ilk kez bir insana başarıyla yerleştirildi.

Milyonlarca kullanıcısı olan iki iPhone modeli daha vintage listesine eklendi

Apple, iPhone 7 Plus ve iPhone 8 modellerini vintage listesine ayırdı. Bu cihazlarla ilgili sorun yaşandığında çözüm bulmak artık daha zor olacak.

TEKNOFEST ’e Eventex 2025’ten 4 uluslararası ödül

Dünyanın en prestijli etkinlik ödüllerinden biri olan Eventex Awards 2025’te, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attı. Dijital formatta gerçekleşen ve dünya genelinden binlerce başvurunun değerlendirildiği programda TEKNOFEST; teknoloji, festival ve açık alan etkinliği gibi kilit kategorilerde toplam 4 ödülün sahibi oldu.

Yapay zeka, lotoda asla seçmemeniz sayıları sıraladı!

Yapay zeka destekli analizler, piyangoda kazanma olasılığı aynı olsa da sayı seçiminde izlenen insan kalıplarının son derece belirleyici olabileceğini ortaya koydu.